-
Image info
Installation view of the exhibition REIMAGINE, 2021. Portrait of Abdullah Kurdi with his new son Alan Kurdi, named after his deceased son Alan Kurdi who drowned on the Mediterranean Sea on 2. September, 2015 together with the mother Rehana and the brother Ghalib. Since 1. January (2021) 1,214 people have drowned on the Mediterranean Sea .
Print on emergency blanket 210 x 160 cm.Print on life jacket that has been worn by a refugee crossing the Mediterranean Sea. The vest has been collected on Lesbos, Greece. The print on the life jacket is a portrait of a father with his son, who is about to cross the Mediterranean Sea as soon as they can afford it. Art work and installation photo by Martin Thaulow.
(In Danish)
Fotoudstillingen REIMAGINE i Nexø Havn er et aftryk af verden. Det er et vindue til fortiden og samtidig et statement i forhold til den politik, som føres på flygtningeområdet i dag. Fotograf Martin Thaulow har gennem mere end 6 år beskæftiget sig indgående med flygtningekrisen og har været på mere end 42 rejser i udlandet for at portrættere og dokumentere mennesker på flugt og deres vilkår. Portrætter af syriske flygtninge fra mange af disse rejser indgår i udstillingen på Bornholm.
-
Læs mere
Til denne udstilling er Martin rejst til Irak for at portrættere syriske Abdullah Kurdi. Den 2. september 2015 druknede hans to sønner Galib og Alan samt konen Rehana, da familien forsøgte at komme fra Tyrkiet til Grækenland over Middelhavet. Abdullah overlevede som den eneste. Den 3-årige Alan Kurdi blev fundet død om morgen den 3. september ved Bodrums kyst i Tyrkiet. En lokal pressefotograf tog et billede af drengens livløsekrop, som lå med hovedet ned i sandet i vandkanten. Fotoet endte med at blive et ikon og symbol for tragedien på Middelhavet og magthaverne begyndte at handle - for en stund.
Fra Nexø trækkes der med udstillingen linjer ud i verden, der fungerer som bindeled til den globale verden og det danske samfund anno 2021. Bornholm har ligesom resten af Danmark modtaget flygtninge fra den syriske krig. Alene i Nexø lever der mere end 60 syriske flygtninge. Mange af dem har krydset Middelhavet som bådeflygtninge. Portrætter af nogle af disse nye borgere indgår også i fotoudstillingen.
Et vindue til fortiden
Bygningerne på Nexø Havn hvor udstilingen vises ligger dér, hvor russerne bombede for 75 år siden ved afslutningen af Anden Verdenskrig. På havnen var der en lagerhal fyldt med tyske flygtninge, som var flygtet fra den etnisk udrensning i Königsberg (det nuværende Kaliningrad). Det er den dag i dag uvist, hvor mange af de tyske flygtninge der døde. Samtidig blev store dele af Nexø lagt i ruiner under de russiske bomber.
Fotoudstillingen opbygges så nutidige billeder af mennesker på flugt og krigens ofre fra Syrien vises sammen med arkivbilleder fra bombardementet af Nexø den 7.-8. maj i 1945. Det binder på en subtil måde nutid og fortiden sammen, og minder os om, at vi selv har været der, hvor krig død og ødelæggelse var helt tæt på.
Fotoudstillingen REIMAGINE vises inde i den ene af DLGs siloer på Nexø Havn, på bygningerne udenfor og på udvalgte steder i Nexø by. Der vil bl.a. blive sat asfaltprint op på nogen af de steder i byen, hvor de russiske bomber efterlod Nexø i ruiner. Udstillingen inde i siloen består af fotoprint på redningsvest som flygtninge har båret på den farefulde rejse over Middelhavet. Veste som om Martin har fået fragtet fra Lesbos til Bornholm. Samt print på termiske nødtæpper, som folk svøbes i efter de er nået i sikkerhed, når de f.eks. har krydset Middelhavet.
Udstillingen er lavet til Bornholms Kulturuge, men bliver hængende frem til det kommende Kommunal Valg i efteråret 2021. Der er over 82 millioner flygtninge i verden i dag. Danmark modtager det laveste antal flygtninge i næsten 30 år. 10 år efter krigen startede i Syrien lever 5.6 millioner syriske flygtninge på flugt og 6.2 millioner lever som internt fordrevne i Syrien.
Foredrag og rundvisninger i udstillingen.
gratis rundvisning i udstillingen 18. & 19. oktober. Begge dage kl. 14.00
Øvrig info
Målet med udstillingen er at perspektivere, give indsigt og skabe dialog lokalt, nationalt og internationalt. Samtidig er der et mål om at sætte fokus på den foresatte krise på Middelhavet, hvor folk risikerer livet eller drukner når de forsøger at komme til Europa. Det i en skala på højde med, hvad vi så tilbage i 2015.
Fotoudstillingen REIMAGINE indgår i det EU finansieret forskningsprojektet “From TEARs to AID” ved European Research Centre on Migration and Ethnic Relations (ERCOMER) ved Ytrecht Universitet, hvor der specefik vil blive indsamlet data fra udstillingen til forskningsprojektet.